22. helmikuuta 2014

Keittiörätti - tiskirätti - siivousliina, pohdintaa


Kuluneella viikolla olen neulonut kouluaikana tiskirättejä ystävälleni kokeiluun. Ekologisena ihmisenä hän käyttää lapsellaan kestovaippoja, joten miksikä siinä sivussa ei menisi pari kestorättiäkin.
Itselläni kyseiset liinat ovat olleet käytössä jo vuoden verran, ja olen ollut oikein tyytyväinen niihin kaikin puolin. Kaupan valmisliinoihin ei ole enää paluuta minun tapauksessani.

Minulle jo itsestään selvyydeksi tullut asia ei olekaan kaikille yhtä selvää, ja sen on saanut huomata ihmisten epäilevistä kysymyksistä mm. hygieenisyyden ja hajujen suhteen.
Kun yritän kertoa kestorättien hyvistä puolista, todetaan vain että tuleehan sillä kaupan rätilläkin puhdasta.

Nii-in...

Vasemmalla kuvassa uusimmat rätit, vihreä Miamin jämäkerästä 22g ja sininen Bambu -jämäkerästä 33g.


Miksi valitsen nykyään ennemmin itse tehdyn kuin 
kaupan liinan?

1) Ulkonäkö
Vain oma mielikuvitus ja internetin ihmeellinen maailma on rajana sille, miltä rätti voi näyttää. Langoissa on saatavilla loputtomiin eri värejä, vahvuuksia ja materiaaleja. Rättiin on myös hyvä koittaa uusia juttuja, esim. kulmasta aloitusta, pitsimallikertoja, lyhennettyjä kerroksia...
Lisäksi rättien tekeminen on hauskaa välipuuhaa!

2) Kestävyys
Itse tehty rätti kestää ja kestää. Kun on valinnut materiaaliksi laadukkaan langan, rättiä ei tarvitse vaihtaa kuin ainoastaan sisustusmieltymysten muuttuessa.

3) Pestävyys (=hygienia)
Rätti pysyy hygieenisena ja raikkaana kun sen pesee muun pyykin (esim. pyyhkeiden) joukossa 60 asteessa ja huuhtelee aina käytön lopuksi viileällä vedellä. Itse vaihdan rättiä kerran viikkoon: toinen käyttöön, toinen pesuun. Rättiin ei jää pysyviä tahroja - esim. mustikka irtoaa ilman ongelmia viimeistään pyykikoneessa.

4) Siivoustulos!
Varsinkin pintaneuleisissa räteissä on hyvää se, että niillä lähtee kuivahtanutkin ruokatahra keittiön laatoituksesta tai tiskipöydältä ilman kummempia hankaamisia.
Rätti paranee pesujen myötä, ja suosittelisinkin pesemään ne pariin kertaan ennen käyttöönottoa jotta ne imevät hyvin kaiken nesteen (eikä esim. tiskipöydälle näin jää rantuja).Millainen on hyvä keittiörätti?
(omia ajatuksiani ja kokemuksiani)
Valmistuksesta:
Valitse laadukas lanka, jonka voi pestä mahdollisimman kuumassa. Voit tehdä koetilkun ja pestä sen tavoitelämpötilassa testataksesi, miten lanka käyttäytyy. Rätin kuuluu näyttää ihan hyvältä sen kymmenennenkin pesun jälkeen. Langan materiaaleina näkyy käytetyn bambua, puuvillaa, hamppua..
Itse olen käyttänyt vasta Novitan Bambua (vanha pysyy tosi kivannäköisenä useista pesuista huolimatta - uutta käyttäessäni liinan pinta nuhjuuntuu helposti) ja Miamia. "Parempia" bambu/hamppulankoja on hankintalistalla seuraaviin koitoksiin.


Tee rätistä tarpeeksi iso, vähintään sen kokoinen että se peittää koko kämmenen. Pikkuruisella rätillä on rasittavaa siivota.

Itse olen todennut parhaimmiksi neulotut rätit - ne kuivuvat nopeasti.
Virkatut olen laittanut suosiolla muuhun siivoukseen, sillä niiden kuivumisnopeus on sen verran hitaampi että rätti ehtii alkaa haista jos muutamaankin kertaan päivässä sitä käyttää.
(Virkatut rätit ovat omiaan lattioiden siivoukseen. Huom huom.)

Rätti voi olla juuri sellainen kuin haluat: parhaiten kaikki tahrat lähtevät, kun siinä on hieman jonkinlaista pintastruktuuria. Eli jo pelkästään ainaoikein tehty rätti riittää.

Käytöstä:
Uusi rätti olisi hyvä pestä pariin-kolmeen kertaan ennen käyttöönottoa jotta sen imukyky saataisiin mahdollisimman hyväksi. Olen tosin ottanut niitä suoraan puikoilta käyttöönkin, joten tämä ei oikeastaan ole kovin elintärkeä asia.
Huuhtele rätti aina käytön päätteeksi viileällä/kylmällä vedellä ja purista hyvin kuivaksi. Kuivata ilmavasti. Näin se ei ala haista.
Pese se pyykikoneessa aina tarpeen tullen, omani ovat lähteneet hyvin puhtaiksi 60 asteessa. Olenpa kuullut sellaistakin että rätin voi pestä astianpesukoneessa? Siitä minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia. 

Liitän tähän loppuun linkin, joka kiinnostanee tiskiräteistä haaveilevia:
Hippu on vertaillut eri langoista tehtyjen tiskirättien ominaisuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tekee minut iloiseksi! ^^